ENS ESPIEN A TRAVES D’ALTRES DISPOSITIUS? (☉_☉)

ENS ESPIEN A TRAVES D’ALTRES DISPOSITIUS? (☉_☉)

QUINS PERMISOS ELS ESTEM DONANT A LES APLICACIONS?

Per exemple, quan acceptem que una aplicació accedisca al telèfon, li estem donant la potestat de poder marcar números de telèfon. Aquest tipus de permís té lògica quan parlem d’aplicacions per a realitzar crides, com Skype o Google *Talk, Whatsapp… pel que l’ideal és que utilitzem la lògica i no acceptem aquests permisos en aplicacions que no estiguen enfocades a les crides o “videollamadas”, com per exemple una aplicació de llanterna que et demane aquest tipus de permisos quan no són realment necessaris per a realitzar la seua funció.


COM VEIEM ELS PERMISOS CONCEDITS?

  • GESTIONAR PERMISOS D’APLICACIONS EN ANDROID:

En el cas dels telèfons Android haurem d’accedir des del menú d’ajustos principal i entrar en l’opció “Aplicacions”. Una vegada ací triem les aplicacions que vulguem comprovar i premem sobre elles per a veure tota la informació sobre aquest tema, entre la qual ens trobem l’opció “Permisos”.

Permisos Android

  • GESTIONAR PERMISOS D’APLICACIONS EN IOS:

En el cas de *iOS l’acció és similar, començant per accedir mitjançant des dels ajustos del telèfon. Ací farem *scroll fins al final i veurem la llista de les aplicacions que tenim instal·lades en l’iPhone. En prémer sobre cadascuna d’elles, accedirem a tots els seus accessos concedits i novament podrem desactivar-los des de les pestanyes que els acompanyen.

Permisos IOS

QUINA INFORMACIÓ TENEN ELS ASSISTENTS VIRTUALS DE NOSALTRES?

Hui en dia, és molt comú l’ús dels assistents virtuals, ens ajuden en algunes tasques que van des de recordar-nos coses o indicar-nos com és restaurant més pròxim a realitzar trucades per nosaltres o enviar missatges a algun conegut. En definitiva tots hem usat un asisitent virtual alguna vegada, alguns d’ells es troben en els nostres telèfons intel·ligents com Bixby, Siri o OK google, però amb l’aparició dels altavozes intel·ligents amb IA incorporada (per exemple Alexa de Amazon o el *Home Pod d’Apple), que hem introduït realment a les nostres cases?, un asisitente virtual que està per a ajudar-nos en tot el *possible o un sofisticat sistema d’escolta?

  • QUÈ OCORRE QUAN LI PARLE A ALEXA?
Alexa

Quan li parlem a *Alexa, aquesta envia un enregistrament del que li hem preguntat als servidors de *Amazon per al futur processament de la mateixa per part dels nombrosos sistemes de reconeixement de veu amb els quals *Amazon compte per a poder processar la nostra petició.

  • ESTÀ *ALEXA GRAVANT TOTES LES MEUES CONVERSES?

Per part de *Amazon ens diuen que NO, els dispositius Tire estan dissenyats per a detectar únicament la paraula d’activació que hages triat (*Alexa, *Amazon o Tire). El dispositiu detecta la paraula d’activació mitjançant la identificació de patrons acústics que coincideixen amb la paraula d’activació. Cap àudio s’envia o emmagatzema en el núvol llevat que el dispositiu haja detectat la paraula d’activació.

  • PUC REVISAR, GESTIONAR I ESBORRAR ELS MEUS ENREGISTRAMENTS DE VEU?

Sí. Pots revisar els teus enregistraments de veu associades amb el teu compte, gestionar el seu ús per al desenvolupament de noves funcionalitats i esborrar-les individualment, per data o totes alhora en Configuració > Privacitat de *Alexa en l’app *Alexa. I pots esborrar alhora tots els enregistraments de veu associades amb el teu compte per a cadascun dels teus dispositius amb *Alexa integrada i apps a “Gestionar contingut i dispositius”.


QUE OCORRE AMB ELS ASSISTENTS INTEGRATS EN ELS MÒBILS COM *SIRI?

En el cas de *Siri, Apple sosté el següent: “Procurem contindre la teua informació dins del teu dispositiu, fins i tot quan arriben peticions als nostres servidors. Per exemple, quan li demanes a *Siri que llija un missatge, el fa sense enviar-lo als servidors d’Apple.” Per tant entenem que el que li diem a *Siri no sempre és processat i enviat als servidors d’Apple, no obstant això si que s’especifica que accions com dir-li a *Siri que busque alguna cosa en Safari si que requereixen aquest processament de veu, no obstant això cal recalcar que la nostra identitat es *proteje mitjançant un llarg dígit generat aleatòriament en el qual no es mostra cap informació sobre la nostra identitat.


QUÈ ÉS EL IT (INTERNET DE LES COSES) 📶 ?

L’ internet de les coses és un concepte que es refereix a una interconnexió digital d’objectes quotidians amb internet.​​

EN QUINES COSES TROBEM EL *IT?

Actualment els dispositius amb *IT abunden a les nostres cases, ja que, en la *acutualidad, molts objectes compten amb aquesta internet per a facilitar-nos accions com encendre i apagar les llums. Els objectes mes comuns són: Bombetes 💡, altaveus 🏮 …

✔ PROS DEL IT ✔

Com pots imaginar, són moltes els avantatges d’Internet de les coses. La majoria estan relacionades amb les possibilitats de comunicació, cooperació i actuació. No solament entre els propis objectes sinó també entre les persones i els objectes. És com si poguérem comunicar-nos directament amb els nostres accessoris domèstics per a sol·licitar-los serveis i assegurar que complisquen els nostres horaris i gustos.

✘ CONTRES DEL *IT✘

La Internet de les coses també té els seus desavantatges. El principal problema podria ser la falta de privacitat. A causa d’aquest sistema, totes les dades personals de cada persona podrien ser recollits per tercers. S’hauria de regular d’una forma especial la protecció de dades per a adaptar-la a aquest nou sistema.

A més, no és un recurs totalment segur. Tingues en compte que qualsevol *malware podria danyar a tots els objectes connectats. De fet, és un sistema bastant vulnerable, ja que es podria *hackear el programari i accedir de colp a tots els arxius. Això podria suposar un risc per a totes les dades de caràcter personal, podent derivar en conseqüències molt negatives