Quines condicions signe quan use les xarxes socials?

Quines condicions signe quan use les xarxes socials?

SI EL PRODUCTE ÉS GRATIS ÉS PERQUÈ TU ERES EL PRODUCTE

ELS DONEM TOTA LA INFORMACIÓ GRATIS

L’accés a la majoria de les pàgines web és gratuït, però moltes de les companyies que les desenvolupen obtenen una cosa molt valuosa per a possibles interessos comercials: des de les nostres dades personals fins als nostres gustos, pensaments i desitjos.

Hui dia, els mitjans socials són molt importants, però en la majoria dels casos no saps on posen les dades i ací està el problema, ha d’haver-hi acords i contractes entre usuaris i proveïdors de les xarxes socials. Com a usuari t’has d’adonar que quan utilitzes un servei gratuït és perquè tu eres el producte. Això té beneficis i desavantatges, i hem de ser capaços de veure les compensacions que hi ha i mostrar-ho a la gent.


ET CONEC MILLOR DEL QUE TU ET CONEIXES


TOTES LES FOTOS ES PODEN OBTINDRE, FINS I TOT AQUELLES QUE HAN SIGUT ESBORRADES

Realment s’esborren les imatges que eliminem? La veritat és que no, esborrar no significa fer desaparèixer per sempre.

Esborrar un arxiu significa dir-li al sistema que necessites aquell espai lliure per a altres coses. El que es coneix com “esborrat lògic”: és com marcar un taxi amb el cartell de lliure en comptes d’ocupat. Els seients segueixen ací. Llavors el sistema sobreescriu en ell i, amb el temps, d’una i una altra escriptura damunt, les dades acabaran per quedar enterrats.


TOT QUEDA GUARDAT I POT SER USAT EN CONTRA TEUA

En 2015, un tuit de Guillermo Zapata, nou delegat municipal de Cultura i Esports a l’Ajuntament de Madrid, va deslligar la polèmica i li va passar factura política en la xarxa. En el missatge del 31 de gener de 2011, l’estrenat regidor, deia en Twitter: “Com ficaries a cinc milions de jueus en un 600? En el cendrer”

Esperanza Aguirre va demanar, també a través de la xarxa social, que la nova alcaldessa de la capital espanyola retirara l’acta de regidor a Zapata per a no “ser còmplice de les seues barbaritats”. El regidor es va defensar explicant que per a res pensava així, sinó que havia sigut un joc sobre humor negre, en el qual varis deien acudits d’humor negre. A causa d’aquest succés, Guillermo Zapata va haver de dimitir als pocs dies.


LLIG ABANS D’ACCEPTAR!

És l’habitual en descarregar-se una app, registrar-se i acceptar les polítiques de privacitat que ens condicionen els creadors d’aquests serveis sense llegir i saber què és el que realment estem acceptant. Sabem que per a fer ús d’aquesta app és indispensable acceptar tals termes, però hem de plantejar-nos les conseqüències de no saber realment què estem acceptant.

Alguns exemples de les condicions que acceptem, en els serveis i/o aplicacions més comunes.

  • Google : tota informació que Google obtinga de nosaltres, pot ser usada per a qualsevol dels seus serveis.
  • Facebook: deixa clar en els seus termes d’ús que tot el que puges a la seua xarxa social passa a ser de la seua propietat. De fet, si puges una foto, i vols esborrar-la, no pots.
  • YouTube: De manera similar al que Facebook fa amb la teua informació, també ho fa YouTube amb els vídeos que pugem. Tens l’opció d’esborrar-los, però YouTube es reserva el dret a retindre’ls encara que no reproduir-los.
  • Twitter: es reserva el dret a canviar-los sense consultar als seus usuaris. Amb això es reserva un as en la mànega per si en un futur volguera posseir els drets dels nostres tuits i fotos.