A quantes xarxes es connecta el nostre mòbil?

A quantes xarxes es connecta el nostre mòbil?
Hombre Conectado

El mòbil sense fer tu res, no deixa en cap moment d’estar en funcionament fins i tot cuado ho tens bloquejat en la teua butxaca, alguna vegada no veieu com que la bateria baixa rapidamente encara que no ho uses?, això es deu al fet que el teu mòbil no deixa en cap moment d’estar connectant amb el que té al seu al voltant, intenta constantment connectar-se a diferents mitjans


Wifi

El Wifi és una tecnologia de comunicació sense fil que permet connectar a internet equips electrònics, com a ordinadors, tauletes, telèfons intel·ligents o cel·lulars, etc., mitjançant l’ús de radiofreqüències o infrarojos per a la transmissió de la informació.

Tots o quasi tots tenim configurat que el nostre mòbil es connecte automàticament al wifi, atés que a casa és el que solem usar, però pocs es prenen un moment per a desconnectar-lo per a eixir de casa, això fa que nostre telèfon no deixe d’intentar connectar-se al carrer.

 • Per al seu funcionament, necessita d’un equip (encaminador) connectat a internet i dotat d’una antena, perquè redistribuïsca aquest senyal sense fil dins d’un radi determinat. Els equips receptors han d’estar dotats amb dispositius compatibles amb la tecnologia wifi perquè puguen tindre accés a internet i poder rebre aquesta senyal.
 • La xarxa Wifi té un abast d’uns 100m de distància encara que aquesta distància pot ser ampliable
 • Alguns Wifi són lliures i no fa falta autenticació i en cas d’estar bloquejat ha d’utilitzar-se una contrasenya, en els Wifi lliure cal desconfiar, ja que poden estar furtant la nostra informació.
 • El Wifi serveix per a connectar dispositius entre si o a un punt d’accés a Internet, al llarg de distàncies curtes, com ara les que hi ha en la nostra llar, a l’interior d’un vehicle, o en cada pis d’un edifici xicotet.

Bluetooth

És una tecnologia de comunicació entre dispositius de curt abast.

 • És necessari que els dispositius estiguen dotats d’antenes de compatibilitat Bluetooth per a poder connectar-se entre si i intercanviar dades i informació.
 • El Bluetooth té un abast estimat d’uns 10 metres.
 • Per a connectar-se a aquesta xarxa no sol ser necessari l’ús d’una clau o un mitjà d’autenticació, encara que es pot configurar perquè si algú vol connectar-se al teu dispositiu siga precís el teu tu permís.
 • Permet que els telèfons mòbils que estan en un radi d’abast d’uns pocs metres puguen intercanviar dades, com a fotos, cançons, vídeos o dades de contacte, a més també val per a compartir fitxers entre un ordinador portàtil i un mòbil o per a imprimir una foto directament des de la càmera. A part, l’usuari d’un telèfon intel·ligent pot escoltar música, i respondre crides utilitzant un auricular amb mans lliures compatible.

SIM (4G/5G)

És una targeta intel·ligent desmuntable usada en telèfons mòbils i mòdems HSPA o LTE que es connecten al dispositiu per mitjà d’una ranura lectora o lector SIM. Les targetes SIM emmagatzemen de manera segura la clau de servei del subscriptor utilitzada per a identificar-se davant la xarxa, de manera que siga possible canviar la subscripció del client d’un terminal a un altre simplement canviant la targeta.

 • 4G

Ens permet trobar llocs, localitzar persones, situar objectes extraviats, des de computadores, cel·lulars i fins a vehicles, a més de jugar és part fonamental per al funcionament d’alguns jocs de realitat augmentada per a cel·lular.

 • 5G

La idea darrere d’aquest desenvolupament és la de permetre’t telefonar, escriure com fins ara, i sobretot, navegar per Internet a una velocitat moltíssim més alta que l’actual, tot això mentre es permet que més dispositius s’estiguen connectant al mateix temps.


GPS

És un sistema que permet determinar en tota la Terra la posició de qualsevol objecte (una persona, un vehicle) amb una precisió de fins a centímetres (si s’utilitza GPS diferencial), encara que l’habitual són uns pocs metres de precisió.

 • Cada satèl·lit indica que el receptor es troba en un punt en la superfície de l’esfera, amb centre en el propi satèl·lit i de ràdio la distància total fins al receptor, obtenint informació de dos satèl·lits queda determinada una circumferència que resulta quan s’intersequen les dues esferes en algun punt de la qual es troba el receptor. Tenint informació d’un tercer satèl·lit, s’elimina l’inconvenient de la falta de sincronització entre els rellotges dels receptors GPS i els rellotges dels satèl·lits. I és en aquest moment quan el receptor GPS pot determinar una posició 3D exacta (latitud, longitud i altitud).
 • El dispositiu es connecta a satèl·lit per això la seua capacitat de distància és enorme.
 • Per a utilitzar el GPS no fa falta cap tipus d’autenticació ni claus.
 • Ens permet trobar llocs, localitzar persones, situar objectes extraviats, des de computadores, cel·lulars i fins a vehicles, a més de jugar és part fonamental per al funcionament d’alguns jocs de realitat augmentada per a cel·lular.

NFC

Es tracta d’una tecnologia sense fil que funciona en la banda dels 13.56 MHz (en aqueixa banda no fa falta llicència per a usar-la) i que deriva de les etiquetes RFID de les quals segur que has sentit parlar, perquè estan presents en abonaments de transport o fins i tot sistemes de seguretat de botigues físiques.

 • La tecnologia NFC pot funcionar en dues maneres:
  • Actiu, en el qual dos equips amb xip NFC generen un camp electromagnètic i intercanvien dades.
  • Passiu, en el qual només hi ha un dispositiu actiu i l’altre aprofita aqueix camp per a intercanviar la informació.
 • És una tecnologia de comunicació sense fil, de curt abast i alta freqüència que permet l’intercanvi de dades entre dispositius, per tant els dispositius amb aquest xip han d’estar a prop.
 • Certament no fa falta cap tipus d’identificació per a utilitzar el NFC ja que l’accés a llocs on és precisa una identificació podria fer-se simplement acostant el nostre telèfon mòbil o targeta amb xip NFC a un dispositiu de lectura.
 • Capacitats quasi il·limitades:
  • Lectura/escriptura d’etiquetes en posters intel·ligents, adhesius o qualsevol altre suport per a tindre accés a informació o configurar el teu propi dispositiu NFC (encendre o apagar el wifi mitjançant una etiqueta, per exemple), i intercanvi de dades P2P (Peer to Peer), transferir una foto o una cançó entre dos dispositius NFC.
  • Identificació en el metre o l’autobús (és una evolució de la tecnologia RFID utilitzada en les bandes magnètiques dels abonaments).
  • Accés físic al cotxe, amb el simple gest de tocar amb el telèfon intel·ligent la porta del cotxe aquest s’obri, s’activa el climatitzador amb la temperatura prèviament programada, i fins i tot es reprodueix la cançó que s’estava escoltant en el mòbil abans de pujar al vehicle.
  • Targetes de fidelització. Diferents aplicacions per a telèfons intel·ligents que estan en desenvolupament integraran la tecnologia NFC per a la identificació en alguns locals i poder gaudir així de les promocione.
  • Pagaments. El mòbil substituirà al moneder: acostant el telèfon intel·ligent a un dispositiu NFC, ja es pot pagar des d’un café fins a una entrada de cinema.